1875

Bliv ikke gammel

En af mine venner sagde for nylig: Jeg regner da med at blive her på jorden 20 til 40 år endnu.
Jeg spurgte: Hvor gammel er du?
Svar 53 år.
Mig: Det vil sige, at du højst regner med at blive 93 år gammel
Ham: Ja det er ok, hvis jeg stadig er frisk til den tid.
Den samtale lyder umiddelbart OK.
MEN DET ER DEN IKKE.
En facebookven skrev for nyligt:
Jeg nyder at se udsendelser om kongehuset. Jeg ser gerne 'Syng med & tip et hit' på TV.
En god middagslur er heller ikke helt dårligt … 'Gammel - kone kvoten' er næsten opbrugt!
I dag kaldte hun sig for BEDSTEMOR til en hundehvalp. HUN ER 37 ÅR!
 
Gammel
 
Pas på selvopfyldende profetier! Det bliver din virkelighed. Sådan sker det:

Hele to af mine nærmeste har foræret deres forældre havearbejde, hjælp til huslige ting i gaver. En af dem tjekker moderens medicin og hælder den op til en uge ad gangen. Og det er til forældre,der intet alvorligt fejler, og sagtens selv kan overskue medicinering og gøre tingene, selv om det tager lidt længere tid. Det er rigtigt at kroppen (hylsteret) ældes, der kommer flere skavanker, og det tager længere tid at gøre nogle ting, men der er jo tid nok, når man ikke går på arbejde.
 
Det største problem er, at den det går ud over (den ældre) ubevidst tager det til sig. Billedet af den hjælpeløse aldring forstærkes. Og spiralen nedad tager fat. Opgaverne bliver langsomt uoverskuelige. Jeg har en jævnaldrende ven (68 år ligesom mig), der er pensionist. Han går til en times gymnastik tirsdag formiddag, og derfor kan han ikke lave andre aftaler den dag! Andre snupper motionscentret på vej hjem fra arbejdet.
 
Jeg har siden jeg var ung haft et handicap: En defekt i nervebanerne, der gør at jeg ryster på hænderne, og det bliver forværret med aldringen. Men det betyder ikke, at jeg ikke først prøver, om ”de satans små skruer” i en stikkontakt ikke vil makke ret, før jeg evt. giver op og beder om hjælp. Jeg giver ikke op på forhånd.
 
Jeg lærer hver dag nyt om f.eks. html koder på mine websides. Jeg får ikke nogen til at gøre noget nyt, uden at lure dem det af. Når min hustru fokuserer på det jeg har glemt, svarer jeg, at jeg er distræt – ikke at jeg er blevet mere glemsom. Når hun (og det gør hun) siger: ”Du skal huske dåbsattesten” siger jeg ”Nej tak- det vil jeg ikke”. Min datter syntes, at jeg ikke skulle løbe alene i skoven, så hun tog herned for at løbe med, efter jeg ikke havde løbet i over et år. To dage efter løb jeg alene 8 km. i skoven uden en pause og uden nogen til at ”passe på mig”.  Nej tak. Jeg vil ikke gøres gammel.
 
Men jeg har levet 68 år og det betyder masser af erfaring, en hulens bunke viden, og en stor mængde rutiner. Det er fedt! Det giver lige det modsatte af hjælpeløsheden nemlig: Psykisk pondus.
 
Når du betragter det at ældes som en indskrænkning, så har du i længden et problem, som du selv skaber. Og samfundet skal nok skubbe dig i den forkerte retning. Jeg har lige fået afslag på omlægning af et huslån, fordi jeg er 68 år og ikke har en pensionsopsparing. (Jeg er god for ca. 4 gange huslånets størrelse, men det meste står i friværdi i et par huse) Begrundelse: Når du holder op med at arbejde så …
Men kære venner. Jeg holder ikke op med at arbejde de næste 40 år og jeg regner med at blive et godt stykke over 100 år (min mormor blev 101 år).
 
FACTS:
”De senere år er den forventede levetid steget kraftigt. I runde tal er den forøget med et helt år, hver gang der er gået fire år. … I følge forskningen tyder det på, at de ekstra leveår er forholdsvis sunde og raske år og ikke blot en forlængelse af den svækkede og afhængige periode til slut i livet, som mange oplever.” (Kilde: ældresagen.dk)
 
Et par gode citater:

Anthony Robins: If you are not growing – you are dying.
Alice in wonderland: Hvis du vil blive hvor du er skal du løbe fantastisk stærkt. Hvis du vil bevæge dig skal du løbe dobbelt så stærkt.
Pippi Langstrømpe: Det har jeg aldrig prøvet før, så klarer jeg fint.
 
Venlig hilsen
Carsten Sommerskov
68 år med masser af klogskab, viden, erfaring og mange gode rutiner.